Ce poate face un turist in Cluj Napoca?
Transportul
Ca si turist, probabil una din prioritati va fi gasirea unei modalitati de transport. O varianta este aceea a apelarii la o firma de inchirieri auto din Cluj precum Hermin Rent-a-car. Alte variante includ:
- Transportul in comun: Principala companie ce gestioneaza transportul in comun al orasului se numeste RATUC. In municipiu se afla 3 linii de tramvai, 8 linii de troleibuz, dar si 24 linii de autobuz. Mijloacele de transport in comun functioneaza zilnic intre orele 5:00 si 23:00. Un bilet doar pentru o singura calatorie costa 2 lei. Dar va puteti face si un abonament cu valabilitate de o zi, de trei zile ori de o saptamana, cu care ai un numar de calatorii nelimitate, la preturi de 12 lei, 20 lei sau 41 lei (Nota: Preturile se pot schimba intre timp, va rugam consultati site-ul oficial cu lista de preturi la zi aici).
- Taxiurile: fie ca veniti din Europa, Asia sau America, daca aveti nevoie de un taximetru, o sa gasiti mai multe companii de profil in Cluj-Napoca. Puteti lua orice masina care este libera, de pe strada, din statiile amenajate sau puteti face o comanda telefonica.
Activitati
Cluj-Napoca este un oras modern, plin de evenimente, de obiective turistice, de istorie, de cultura si de viata. Astfel ca nu ratati ocazia descoperirii tot mai profunde a acestui oras de tip medieval al Romaniei. De va aflati intr-un city-break prin Cluj-Napoca, incepeti cu o plimbare pe strazile pitoresti, apoi vizitati obiectivele ce stau marturie pentru evenimentele istorice la care au asistat.
Teatrul a fost de curand reconditionat, constructia in stil baroc-rococo adapostind si Opera Romana, cladirea aflandu-se printre primele din tara si cele mai importante institutii de teatru din Transilvania. Interiorul sau este unul spectaculos, deci nu ratati ocazia unei iesiri culturale ca sa va bucurati de o reprezentatie deosebita a unora dintre actorii cei mai buni ai Romaniei.
Chiar in fata teatrului clujean se afla si Catedrala Ortodoxa cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Interiorul sau emana seriozitate deplina si s-a impus ca fiind o biserica intuncoasa si rece. Puteti sa ocoliti constructia impunatoare ca sa admirati cladirile aflate in zona. Printre cele mai frumoase se remarca Prefectura, aceasta fiind o combinatie deosebita intre mai multe stiluri arhiecturale precum cel gotic, renascentist si maur.
Mergand catre centrul istoric al orasului, pe Bulevardul Eroilor, principalul bulevard al Clujului, gasim o promenada pietonala aparte. Strada este ticsita cu magazine, insa, in special, de acele restaurante ce isi lungesc terasele pe strada, dand o noua fata orasului: un Cluj-Napoca european, studentesc, relaxant.
In continuare aventura se desfasoara prin zona urbana medievala, pornita din Piata Unirii catre Piata Muzeului, pe aleile frumos pietruite, intampinati fiind de tarabele pline cu diverse obiecte traditionale, locul de unde puteti deveni posesorul suvenirurilor perfecte cumparate pentru cei apropiati. Chiar din fata casei celebre a lui Matei Corvin se aliniaza militareste, una cate una, terasele – locul preferat al clujenilor pentru a se bucura de o bere rece ori de o portie zdravana din mancarea traditionala, lucruri pe care le puteti urma pentru a descoperi senzatii deosebite! Piata Muzeului, aflata dupa reconditionare, este inundata de numerosi tineri plini de voie buna, acestia impanzind terasele aflate in zona pietei. (Click aici pentru o galerie de imagini cu Clujul in toata splendoarea sa).
Printr-o plimbare cu o durata de doar 5 minute, plecand de la Piata Muzeului, se ajunge la Parcul Central, minunata oaza plina de liniste si de relaxare. Gasiti pe langa un pavilion cultural plin cu expozitii de arta, pasnicul lac Chios, unde puteti hrani pestisorii si gastele ori va puteti plimba cu barca. Aici este, de asemenea, si cel mai intins loc de joaca pentru copii si, nu in ultimul rand, Chios, restaurantul-simbol al Clujului, unde puteti comanda un cocktail ori o inghetata delicioasa savurate pe malul lacului.
Cluj-Napoca este un mare oras studentesc, cu o viata de noapte foarte activa. Prin campusul studentesc situat in Hasdeu puteti sa va plimbati pe strada Piezisa, aceasta fiind dedicata cafenelelor si barurilor care dispun de cele mai reduse preturi.
Restaurantele Clujului
Dupa atata plimbare si activitati probabil vise va face o foame zdravana, asa ca va veti intreba ce restaurante exista (click aici pt o lista). Bucataria pe care o puteti savura prin Cluj-Napoca face parte integranta din ramura ardeleana, unde gasiti boia, gomboti, tarhon, palinca, varza a la Cluj precum si multe alte bunatati care fac din bucataria ardeleana o mixtura de ingrediente grozave si usor de recunoscut. O sa intalniti multe preparate ce contin cartofi, carne, smantana si boia. Iar o inventie alimentara mai recenta o reprezinta ciocolata de casa, a carei reteta este tinuta strasnic la secret, din generatie in generatie.
Dintre preparatele de faimoase ale bucatariei ardelenesti se afla la loc de cinste: chisatura (o pasta facuta din slanina, ceapa tocata si patrunjel maruntit), ciorbe drese cu multa smantana si tarhon, asa-numitele zame, tocanite, papricas ori gulas (cu influenta din bucataria maghiara), tocana de galbiori (o specie de ciuperci) cu mamaliga, celebra varza a la Cluj, painea cu cartofi, savuroasele gomboti cu prune, perena turta dulce si felurite placinte cu diverse umpluturi, mai mult sau mai putin dulci.